Vymieňanie utajovaných skutočností s Maďarskom upraví dohoda

22.02.2012 Celý región

Bratislava 22. februára (TASR) - Vymieňanie utajovaných skutočností medzi Slovenskom a Maďarskom upraví dohoda, ktorej uzavretie vychádza z iniciatívy Národného bezpečnostného úradu. Návrh dohody dnes schválila vláda.

Dohoda upravuje podmienky, za akých je možné oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami, ako aj podmienky bezpečnostnej klasifikácie. Hovorí tiež o zaobchádzaní s utajovanými skutočnosťami a výmene utajovaných skutočností či o spolupráci príslušných štátnych orgánov a porušení bezpečnosti.

\"Cieľom tejto dohody je zabezpečiť ochranu utajovaných skutočností vymieňaných alebo vytváraných v priebehu spolupráce medzi zmluvnými stranami alebo medzi právnickými osobami alebo fyzickými osobami v ich jurisdikcii,\" píše sa v článku jeden. Dohoda rozlišuje štyri stupne utajenia rovnaké pre obe krajiny, a to vyhradené, dôverné, tajné a prísne tajné.

Maďarsko bolo prvýkrát oslovené s návrhom na uzavretie dohody v roku 2004. Nasledujúce dva roky sa uskutočnili tri kolá rokovaní, no potom sa v Maďarsku zmenila legislatíva a kompetentný orgán, preto boli rokovania prerušené. Nové rokovanie sa uskutočnilo v novembri 2011 a vychádzalo sa na ňom z maďarského návrhu, uvádza sa v materiáli.
 

Vyberte región